Zo maak je van je huis een gezond thuis

11 april 2020

Je hoort twee vogeltjes kwetteren, een frisse boslucht bekruipt je neus, je voelt een vlaagje wind samen met wat zonnestralen tegen je wang en je kijkt naar wat bladeren in verschillende groentinten.

Je staat op van je bank en gaat verder met je dag. Wat een heerlijke plek!

Ook als je niet in een bosrijk gebied woont kun je deze ontspanning, verkregen door de natuur, ervaren. Dat kan met biophilic design. Een visie op ontwerpen voor interieur en exterieur, die sterk in opkomst is. Hiermee voeg je elementen toe aan je ontwerp waarmee je het contact tussen mens en natuur versterkt. En dat heeft veel positieve effecten voor je gezondheid. Zo maak je niet alleen een esthetisch interieur, maar een interieur dat écht wat voor je doet! Een interieur waarin jij meer in balans bent, in body & mind.

Spreek al je zintuigen aan

Een onderdeel van biophilic design is het aanspreken van alle zintuigen, de holistische aanpak. Een interieur, samengesteld alleen op esthetiek, werkt hetzelfde als een heerlijke maaltijd eten met een verstopte neus. Als je door een bos loopt, zie je ook niet alleen de bomen, je ruikt ze, je hoort de wind er doorheen gaan, je voelt de temperatuur. Die totale beleving heeft effect op je welzijn. Maar hoe doe je dat in een interieur? Hieronder een aantal voorbeelden.

Zien

Haal letterlijk de natuur in huis. Waar denk je aan? Juist! Planten! Normaal zou je meteen naar het tuincentrum fietsen, maar ook online kun je planten bestellen en zelfs duurzaam gekweekt. Het kijken naar planten ontspant en het is bovendien erg goed voor de luchtkwaliteit in huis.

urban jungle planten in huis

Er zijn ook

duurzaam

gekweekte planten

Stel uitzicht naar buiten centraal in je woninginrichting. Plaats je meubels zodanig dat je gemakkelijk naar buiten kunt kijken en beleef meer van de mooie seizoenen die we hebben.

Maak gebruik van dynamisch en diffuus licht. Door slim om te gaan met licht kan het bijdragen aan een goed biologisch ritme. Pas je verlichting aan aan daglicht. Overdag feller en blauwer, ’s avonds zachter en geler. Maak gebruik van organische vormen, liever rond en welvend dan hoekig en strak. In de natuur heeft alles een eigen vorm.

Diffuus licht in huis

Prachtig lijnenspel

van natuurlijk licht

Horen

Terwijl ik dit blog aan het schrijven ben, luister ik op mijn speaker naar ‘birdsounds’. Dat is mijn favoriete natuurgeluid. Ik merk dat ik er instant van ontspan, vrolijk van word en het leidt niet af bij het schrijven. Dat heb ik bij muziek wel. De ervaring van geluid is heel persoonlijk. Sommige mensen worden rustig van kabbelend water, anderen moeten ervan plassen.

Horen heeft natuurlijk niet alleen met geluiden toevoegen te maken. Een goede akoestiek is erg belangrijk. Gebruik daarom niet alleen harde materialen in een inrichting. Demp geluiden met zachte stoffen zoals gordijnen, vloerkleden en kussens.

Akoestiek ruimte

Voelen

Er zijn vele materialen die allemaal anders aanvoelen. Hout voelt warm, metaal en glas koud. Loop je liever met je blote voeten over een wollen tapijt of over plavuizen? Werk je liever aan een houten tafel of aan een glazen? Kies natuurlijke materialen, zoals bijvoorbeeld hout (natuurlijk FSC gekeurd), rotan, bamboe, jute, wol, katoen en natuursteen. En niet alleen voor meubels, maar ook voor vloeren, wanden en raambekleding. Natuurlijke materialen zijn niet alleen gezonder (er zitten minder/geen giftige stoffen in) ze voelen gewoon beter.

Zachte voelbare materialen

Kies voor

een mix van

natuurlijke

materialen

Ruiken

Geur heeft een heel groot effect op ons welzijn. De gemakkelijkste en natuurlijkste manier om je huis lekker te laten ruiken is door etherische olie te gebruiken. Onze voorouders gebruikten die olie al. Het wordt onttrokken aan verschillende planten, bloemen, kruiden en fruitsoorten en heeft daarom ook héél veel verschillende geuren. Elke geur heeft een specifiek effect op het lichaam en de geest. Bijvoorbeeld lavendel en sinaasappel hebben een rustgevende en ontspannende werking. Eucalyptus of tea tree zijn frisse en luchtige geuren die de neus weer openen en het ademhalen makkelijker maken. Irritante insecten in huis? Geuren zoals lemongrass zijn perfect als je last hebt van vliegen, muggen of zilvervisjes.

Er zijn verschillende merken die diffusers verkopen voor etherische olie.

Etherische olie in interieur

Proeven

Letterlijk is dat een lastige in een interieur. Sfeer kun je wel goed proeven. Het complete ontwerp maakt de sfeer. De samenstelling van alle materialen en objecten. Het moet wel bij elkaar blijven passen.

In volgende blogs zullen we andere aspecten van biophilic design gaan ontdekken. En met name de praktische toepassingen ervan.

Wil je meer weten hierover, neem dan contact met ons op.