Wat is een healing environment?
Als we het woord ‘healing environment’ heel letterlijk vertalen, betekent het een ‘helende omgeving’. Zeker in de zorg zie je deze term steeds vaker voorbij komen.
Er zijn maar weinig mensen die ontspannen een ziekenhuis, tandartsenpraktijk of GGZ locatie binnen wandelen. Het moment van wachten is spannend en stress bouwt zich op. De omgeving waar iemand zich bevindt, heeft een enorm effect op deze mentale gesteldheid. En dat is precies de reden waarom een herstellende omgeving juist voor zorginstellingen zo belangrijk is. Maar wat is een healing environment? En hoe ziet zo’n omgeving er dan uit? We vertellen je er graag meer over in deze blog!
Het effect van een healing environment
Traditioneel gezien kijken we naar medicatie en directe zorg als iemand dat nodig heeft. Anno 2022 weten we dat de omgeving waarin iemand zorg krijgt óók bijdraagt aan het herstelproces. En dan met name aan het psychologische aspect. Een healing environment maakt jou niet per se ‘beter’, maar heeft wel een positieve invloed op het welzijn. Daarmee versnelt ook het herstelproces.
Waarom zou je als zorginstelling kiezen voor een dergelijke omgeving? We weten dat het écht werkt uit de talloze onderzoeken die ernaar gedaan zijn! Bijvoorbeeld het Radboudumc in Nijmegen heeft zo’n herstellende omgeving op de afdeling Psychiatrie. En Moodo heeft een Healing environment GGZ schetsontwerp gemaakt voor de GGZ-NHN.
- healing environment GGZ
Hoe ziet een healing environment eruit?
Een healing environment geeft je het gevoel van veiligheid en geborgenheid. Om dat gevoel te creëren let Moodo vooral op hoe de ruimtes zijn ingericht en hoe het contact met de natuur wordt versterkt. Want ook deze verbinding aangaan heeft veel positieve invloeden op het welzijn is uit vele onderzoek gebleken.
De inrichting van de ruimte
Er zijn een aantal zaken belangrijk bij de inrichting van de ruimte. Allereerst de routing naar de ruimte toe en in de ruimte zelf. Niets is zo stressvol als niet weten waar je naartoe moet. Verder heeft een herstellende omgeving altijd voldoende daglicht. De wachtruimte dient open te zijn, zodat het zicht vergroot. Dit geeft een geruststellend effect. Ook de diversiteit van zitplekken is van belang. Geef de patiënt voldoende ruimte om zich terug te trekken óf juist andere mensen op te zoeken.
Contact met de natuur
Natuurlijke elementen dragen ook bij aan het welzijn. Het verlaagt de bloeddruk, verbetert het concentratievermogen en vermindert stress. In een herstellende en ondersteunende omgeving versterk je het contact met de natuur onder andere door de toepassing van:
- Natuurlijke elementen
- Organische vormen
- Een rustig kleurenpalet met vrolijke accentkleuren
- Planten
Wil je meer weten over een healing environment?
Neem een kijkje bij de projecten, de duurzame interieurs die we hebben gemaakt. Vooral de healing environment van een tandheelkundig centrum is een interessante! Wil je samen de mogelijkheden voor jouw zorginstelling onder de loep nemen? Mail gerust naar info@moodo-interieurontwerp.nl!