Wat is een circulair interieur?
Dan moeten we allereerst de term ‘circulair’ maar eens uitleggen. In een circulaire economie (ook in een interieur) sluiten we de materiaalkringlopen naar het voorbeeld van een ecosysteem. Afval bestaat in een volledig circulaire economie niet, want elke reststroom kunnen we gebruiken voor het maken van een nieuw product. Dit vergt een compleet andere denkwijze voor het maken van een interieur.
Wat betekent dit voor de producten en materialen die je gebruikt in een interieur? Waar moet je aan denken bij de selectie ervan? We vertellen je graag meer over over onze circulaire visie op het interieur in deze blog!
Het circulaire interieur als bibliotheek
Traditioneel gezien maak je als interieurontwerper een ontwerp voor een ruimte en vult dit in met producten en materialen. Na aanschaf en implementatie van dit alles is het interieur af, strik erom en veel plezier ermee.
De duurzame milieubewuste gedachte heeft al verandering gebracht in de selectie van deze producten en materialen die het ontwerp vullen. Bestaat de vloerbekleding wel uit milieuvriendelijke grondstoffen? Hoeveel CO2 is er vrijgekomen tijdens het productieproces en transport? Kunnen we gebruik maken van eerder gebruikte meubels? Gaan we voor tweedehands of gerefurbisht kantoormeubilair? Of misschien wel voor de circulair gedesignde stoelen? Allemaal goede vragen die een bijdrage hebben aan een gezonder milieu.
Maar nog steeds is dit geen circulair interieur. Wat dan wel?
Naar ons idee kun je een circulair interieur het beste zien als de stapel boeken op je nachtkastje. Ik ga het uitleggen: op je nachtkastje ligt een stapel boeken die je van de bibliotheek hebt geleend. Er ligt kennis, mooie verhalen, waardevolle content. Na lezen van je stapel breng je het terug naar de bibliotheek, waar deze boeken weer een nieuwe lezer vinden.
De basis van een circulair interieur.
Nu is dit wel heel erg gesimplificeerd, maar de kern van de gedachte is natuurlijk dit: een interieur is geen eindstation, maar een ‘leen’moment van samengestelde grondstoffen. Als we met deze kerngedachte interieurs gaan ontwerpen gaan we ons nog meer vragen stellen zoals: wat gebeurd er met de door mij gekozen materialen en producten nadat ik er in deze hoedanigheid klaar mee ben. Kan dit op maat gemaakte meubel weer terug gebracht worden naar oorspronkelijke pure materialen. Of zijn er delen verlijmd? Is het product of materiaal ontworpen met een ‘end of use’ scenario? Kan ik het ook lenen of leasen? Kan het hergebruikt worden (in dezelfde of andere hoedanigheid) zonder waardeverlies en zonder afval? Is de leverancier of producent voor mij de bibliothecaris?
Hoe maak je een circulair interieurontwerp?
De grootste stap die we hebben gezet is deze: denk aan de exit! Dat waren we als interieurontwerpers niet gewend. Alle aandacht ligt immers op het creëren van een fijne ruimte. Maar wij willen écht circulair zijn. Dus we denken ook in cirkels. Zoals bij natuurlijke kringlopen, die hebben ook geen afval.
Vandaar dat we ook aan fabrikanten, leveranciers, productdesigners en -makers de vraag stellen: wat gebeurt er met jullie product/ materiaal als wij er klaar mee zijn? Of misschien kunnen we samen een goede bestemming vinden.
Deze glazen tussenwand is gemined of geoogst uit een ander kantoor in Nederland. Zo heeft dankzij de samenwerking met NewHorizon deze wand een nieuwe bestemming gekregen. De tapijttegels hebben ook een tweede leven gekregen via Sparo . Een voorbeeld van hergebruik van bestaande materialen die ook weer terug kunnen na gebruik. Dit project hebben we in samenwerking met Studio Lime uitgevoerd.
Zitten er nadelen aan een circulair interieurontwerp?
“Dat klinkt allemaal heel mooi en utopisch, maar beperk je jezelf dan niet in je ontwerp?” Dit is een vaak gehoorde vraag. Het korte antwoord is: ja! We kunnen niet meer kiezen uit alle materialen en producten die er voor het interieur te vinden zijn. Maar dat willen we ook niet. Wij willen interieurs maken die een bijdrage leveren aan de gezondheid van mens en milieu. Producten die hier afbreuk aan doen slaan we dan ook heel graag over. Met de keuze uit circulaire materialen en producten (en die groeit erg snel) kunnen we voor iedere opdrachtgever een esthetisch interieur maken die de identiteit onderstreept en het welzijn vergroot, binnen planning en budget.
Hoe ziet de toekomst eruit?
Of het nou cradle2cradle heet of circulair, wellicht komt er in de toekomst weer een ander term, de grondgedachte blijft hetzelfde. Closing the loop zonder afvalproductie en zonder de aarde uit te putten. Zo blijven we op de goede weg.
Het lukt ons nog niet om een 100% circulair interieur te maken, maar we werken er hard aan. Onze visie is wel 100% circulair, als producenten hierop aanhaken hebben we binnen no-time onze doelstelling behaald.
Wil je meer weten over een circulair interieur?
Neem een kijkje bij de projecten, daar vind je de (deels) circulaire interieurs die we hebben gemaakt. Vooral het natuurlijke kantoor van Natuurhuisje is een interessante! Wil je samen de mogelijkheden voor jouw bedrijf onder de loep nemen? Mail gerust naar info@moodo-interieurontwerp.nl!