Project omschrijving

Interieurconcept senioren wooncomplex

Senioren wooncomplex in huiskamersfeer

Naast de gewenste bouwkundige aanpassingen van de centrale hal moet de gemeenschapsruimte van dit seniorencomplex omgevormd worden tot een ruimte met een groot maatschappelijke functie. Een senioren wooncomplex in huiskamersfeer. Niet alleen voor bewoners, maar voor de hele buurt.

De opdracht is het ontwerp uit te werken tot een haalbaarheidsdocument en het toekomstige beeld van het complex te schetsen. Hieronder een kleine greep uit het document.

Op basis van de analyse kunnen we stellen dat de belangrijkste opgaven bij dit complex de volgende zijn:
• 
Het verbeteren van de sociale cohesie
• Het tegengaan van eenzaamheid onder bewoners
• Het realiseren van een toekomstbestendige bestemming voor het restaurant
• Het optimaliseren van de seniorgeschiktheid

Opdrachtgever
Woningcorporatie Noord-Holland
Locatie
Senioren wooncomplex, Hoorn
Ontwerpfase
Schetsontwerp
I.s.m.

Ooijevaar Bevlogen Bouwers

“Het team van Moodo helpt ons om betere omgevingen voor mensen te realiseren. We hebben een gezamenlijke passie voor het verbinden van mensen met de natuur en hechten beiden veel waarde aan duurzaam materiaalgebruik. Door onze kennis en ervaring met elkaar én met klanten te delen, creëren we unieke woon-, werk-, en leefomgevingen waar mensen gelukkig van worden. Het is gaaf om dit met de mensen van Moodo te doen. Die zitten er hetzelfde in en zijn intrinsiek gemotiveerd om het beste uit een project te halen.”

Conceptontwikkeling senioren wooncomplex

Werken vanuit een concept

Dit senioren wooncomplex ligt in een wijk die de Kersenboogerd heet. Door een zo sterk mogelijke binnen-buiten connectie te maken hebben we dit als uitgangspunt voor het concept genomen.

Sfeeromschrijving
Genieten van het landelijke leven in de kersenboomgaard. De achterdeur staat altijd open. Welkom met warme kersentaart. Het leven is vertraagd, eerlijk en in balans. Het kersenaccent maakt de sfeer opgewekt en vrolijk. 

Sfeeromschrijving

Een ‘huiskamersfeer’ is hoe de bewoners hun wensen omschrijven. Maar hoe vertaal je dat naar een ontwerp?
We maken veel verschillende hoekjes; van eethoek, naar knutselhoek, naar biljartruimte, naar leeshoek. We plaatsen grote tafels om kranten aan te lezen en spelletjes te doen, gemakkelijke zithoeken om rustig een boek te lezen en open ruimte met eettafels om gezamenlijk te eten en te knutselen.

Binnen-buiten connectie
Omdat deze ruimte grenst aan de eco-binnentuin willen we de gevel een meer open karakter geven met een serre. De vloerbekleding en beplanting kan van buiten naar binnen doorlopen, de materialen gekopieerd. Door middel van biophilic design halen we de natuur meer naar binnen, wat goed doet voor de fysieke en mentale welzijn van de bezoekers en bewoners.

Sfeeromschrijving huiskamersfeer
Plattegrond restaurant hospitality design

Concept vertalen naar duurzame indeling

Materialen
De materialen zijn van natuurlijke oorsprong. Ze worden zoveel mogelijk in originele vorm gebruikt zodat het leven erin zichtbaar blijft, zoals nerven van het hout, de vezels van de stof. Indien behandeling nodig is zo natuurgetrouw mogelijk, bv mat transparant. Of in een kleur uit het palet. Eerlijke materialen zoals naturel licht hout en riet.

Vormen
Objecten in de ruimte hebben grote vormen met zachte randen. Dit maakt het ruimtelijk en overzichtelijk. Natuurlijke patronen kunnen worden toegepast in bijvoorbeeld wandbekleding, bekleding van kleinmeubilair, ook niet te friemelig en ingewikkeld.

Kleuren
Hoofdzakelijk matte kleuren in naturellen en groenen. De accentkleur is cherrypink ter activering en mag
doorgevoerd worden in de kleine details, zoals kussens, plantenpotten en klein meubilair. Grote oppervlakken bij voorkeur in de naturel en mat lichte groen.

Het terras van de boomgaard

Omdat het aansluitende terras de koppeling is van het restaurant met huiskamersfeer en de eco-beleeftuin krijgt deze nog extra aandacht in het document. De landelijke boomgaard-sfeer moet ook hierin terugkomen. De uitgangspunten die binnen gelden, komen ook hierin terug; diversiteit aan zitplekken, gezellige hoekjes, natuurlijke en duurzame materialen, stimuleren van ontmoetingen en ruimte bieden om terug te trekken.

hospitality design terras
entreegebied wooncomplex

Toekomstbestendigheid

Om het wooncomplex toekomstbestendig te maken moet het gebouw verduurzamen en meer plaats bieden aan scootmobielen. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de gemeenschappelijke hal. Dit biedt voor ons de mogelijkheid om de hal meteen in het ontwerp te betrekken en tegemoet te komen aan de wensen van de bewoners. De bewoners hebben immers ook behoefte aan ontmoetingsplekken ook als het restaurant gesloten is.
De ‘houten huisjes’ in de immens grote hal bieden ruimte voor ontmoetingen en ook geborgenheid waar in deze enorme hal behoefte aan is. Door de materialen te laten aansluiten op het ontwerp van de ‘huiskamer van de buurt’ en de buitenruimte vormt het een mooie eenheid.