Project omschrijving

Groene GGZ

Healing environment voor de geestelijke gezondheidszorg

Binnen de geestelijke gezondheidszorg zou er meer gebruik moeten worden gemaakt van de natuur als bron voor mentale gezondheid, zo vinden diverse GGZ-instellingen en organisaties. 

Binnen de GGZ wordt er een nieuwe groene weg ingeslagen, natuur als bron voor de mentale gezondheid. De afgelopen tien jaar is gebleken dat natuur nog veel gezonder is dan we al wisten én dat als mensen samen aan natuur werken het ook nog eens de sociale cohesie bevordert. Het zorglandschap van de toekomst zou dan ook letterlijk natuur en het landschap weer moeten omarmen en zowel ziektepreventie en -herstel via dat landschap moeten bevorderen.

Het is fantastisch dat de GGZ  het landschap in hun behandelplannen gaat verwerken, maar ook het interieur van de instelling kan bijdragen in het verbeteren van de mentale gezondheid. De natuur kan ook binnen effectief haar werk doen. Daarom maakten wij in opdracht van GGZ-NHN een biophilic schetsontwerp voor het entreegebied van Triversum, de kind- en jeugddivisie te Hoofddorp. Ontwerpen voor zorg en welzijn noemen we dat.

Opdrachtgever
GGZ Noord-Holland-Noord
Locatie
Triversum, de kind- en jeugddivisie, Hoofddorp
Ontwerpfase
Schetsontwerp
I.s.m.

Studio Lime
Ooijevaar Bevlogen Bouwers

Schetsontwerp GGZ entreegebied biophilic design

De kracht van de herstellende omgeving

Entreegebied Triversum, een beknopte uitleg:

Doorbreken van bestaande ruimten, structuren en patronen
We hebben wanden weggehaald om meer open wachtruimte te maken en zo de zichtassen te vergroten. Dit geeft meer overzicht over de ruimte, wat een geruststellend effect heeft. Door het gebruik van een diversiteit aan zitplekken wordt er plaats geboden aan elk gevoel van zijn. Er is ruimte om een gesprek aan te gaan met anderen, maar ook ruimte om je terug te trekken. Dit draagt bij aan het gevoel van veiligheid en geborgenheid. Onder andere hiermee creëren we een healing environment voor de geestelijke gezondheidszorg

Meer natuur voor verbetering van de mentale gezondheid

Het contact met natuur wordt onder andere versterkt door toepassing van:
• Natuurlijke materialen
• Natuurlijk kleurenpalet, grootse deel bestaat uit een rustig kleurenpalet met vrolijke accentkleuren
• Natuurlijke impressies
• Organische vormen
• Toevluchtsoorden/ nissen
• Groenvoorziening
• Multisensorisch, tactiele stoffen, geurbeleving (op advies)
• Diffuus licht
• Creatie van mysterie door hoeken die te ontdekken zijn

Dit alles bij elkaar heeft een positief effect op het welzijn van de bezoekers. Onder andere verlaagt het de bloeddruk, vermindert het stress, verbetert de concentratie en geeft het de bezoekers een veilig gevoel.

Interieurontwerp voor de zorg - Healing environment
Groene GGZ gevelontwerp buitenzijde

Waar begint het interieur?
Bij ons begint het ontwerpen al als je aan komt lopen. Op plaats van bestemming moet duidelijk zijn wat de routing is. Waar zit de hoofdingang? Door dit duidelijk zichtbaar te maken neem je al een hoop (onnodige) stress weg. Bij de beplanting hebben we ook gelet op het onderhoud; langzame groeiers die hun blad behouden.