Omarm social distancing met deze op de natuur gebaseerde oplossingen

26 april 2020

Zal deze pandemie de samenleving voor altijd veranderen? Mijn innerlijke alarmbellen gaan al meteen af als iemand in mijn vergrootte (1,5 meter) personal space komt. We zullen voortaan veel voorzichtiger zijn, rekening houdend met onze eigen gezondheid en die van anderen. Social distancing geeft ons een veilig gevoel. Kunnen we dat veilige gevoel ook op een andere manier creëren?

Safe haven

Een belangrijk onderdeel van biophilic design is het creëren van een toevluchtsoord in een interieur, een plek die beschutting of bescherming biedt. Een plek dus waar jij je veilig voelt en jij precies dát kan doen wat jij wilt, zonder je druk te maken over in je nek hoestende collega’s of op je bord niesende passanten. Je werkplek, je restauranttafeltje, je huis moet een plek zijn van welzijn, een veilige haven, een plek waar je je op je gemak voelt en kunt focussen of juist ontspannen.

Waarom is een toevluchtsoord belangrijk?

In een ruimte vinden vaak heel veel verschillende activiteiten plaats. Bijvoorbeeld, je zit achter je bureau, er loopt iemand naar het toilet, er gaat een telefoon, iemand haalt koffie, twee collega’s praten nog even over hun weekend, er komt een printje uit de printer, iemand bekijkt een filmpje zonder koptelefoon …

Toevluchtsituaties zijn belangrijk om te herstellen en werken stress verlagend. Je onttrekt je aan de hectiek van de dag. Vanuit een geborgen plek kun je de ruimte overzien. Uit onderzoek komen nog meer voordelen naar voren, namelijk verminderde irritatie, vermoeidheid en vermeende kwetsbaarheid, evenals verbeterde concentratie, aandacht en veiligheidsperceptie. Vooral dat laatste is nu tijdens de Covid-19 pandemie erg belangrijk.

Hoe ziet een toevluchtsoord eruit?

Geïnspireerd door plaatsen die onderdak bieden in de natuur, zouden we de belangrijkste ingrediënten als volgt kunnen samenvatten:

  • Visuele privacy
  • Bescherming aan minstens achter en bovenzijde
  • Bescherming tegen geluid
  • Een comfortabele ruimte
  • Vrij klein van formaat, maar niet claustrofobisch
  • Behoudt van uitzicht op je omgeving

Er zijn tal van goede ontwerpen van producten en interieurs te vinden die privacy bevorderen en sociale afstand lijken te omarmen. Hier een aantal voorbeelden van creatieve oplossingen zonder perspexschermen.

Op de werkvloer

Biophilic design toevluchtsoord werkvloer

Van links naar rechts, boven naar onder: Airbnb office India, Microsoft Envisioning Center USA, Buzzispace, Regeneration Pods (DaeWha Kang Design), Coventry university Hub.

Het toevluchtsoord richt zich op de mogelijkheid om uit te kijken over je omgeving, maar vanuit de veiligheid van een beschermde plek die losstaat van de drukte in de centrale werkruimtes. Een speciale capsule met geluidsisolatie binnen een open kantoorruimte biedt bijvoorbeeld een veilige plek zonder lawaai en prikkels, waar je je kunt concentreren zonder dat je het zicht op de omgeving om je heen verliest.

Hospitality

Biophilic design toevluchtsoord hospitality openbare ruimte

Van links naar rechts, boven naar onder: Old Clare Hotel (Sidney), Pinterest, Fabbrica (Bergen, NL), Bibliotheek, The Prahran Hotel (Melbourne), Bangalore Express restaurant (Londen).

In de openbare ruimte is veiligheid en privacy misschien wel het meest belangrijk. Je wilt ruimte voor een goed gesprek, zonder meeluisterende oren. Vanuit een beschermde plek de levendigheid bekijken. Een toevluchtsoord komt in veel verschillende vormen en maten, van individuele plekken tot kleine groepjes.

Thuis

Biophilic design toevluchtsoord thuis in je huis particulier

Van links naar rechts, boven naar onder: Pinterest, King Kong Seat, Filip, Janssens, Estoesglamour.

Thuis is de plek voor het dagelijkse gezinsleven, afspraken met vrienden, hobby’s, werk… Omdat er zo veel verschillende activiteiten plaatsvinden, is het soms moeilijk om thuis tot rust te komen. Daarom is het belangrijk om specifieke toevluchtsoorden in een huis te creëren. Ze nodigen uit om enkele (broodnodige) momenten van rust en stilte te beleven. Maar ze kunnen ook worden gebruikt om de concentratie te vergemakkelijken voor als je verder wilt lezen in je spannende boek.

Wil je meer weten hierover, neem dan contact met ons op.