Een nieuwe maatschappij een nieuw ontwerp
15 april 2020
In tijden van recessie ontstaan soms mooie dingen. De normale gang van zaken wordt eens flink onder de loep genomen en dat kan zorgen voor een vooruitgang en een verbetering tegenover het verleden. Een recessie zet aan tot anders denken, een andere aanpak. Maar hoe dan?
Sommige mensen zijn naarstig op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Sommigen waren al begonnen aan een nieuwe weg. Wij zijn vanaf onze start al bezig met duurzaamheid en gezondheid. Juist hiervan is de noodzaak nu écht hoog. We kennen inmiddels de verbluffende afbeeldingen van de verbeterde luchtkwaliteit door de verminderde CO2 uitstoot. Er is een hernieuwde waardering voor de natuur, omdat we nu misschien meer tijd hebben om ervan te genieten en weinig andere uitstapjes kunnen maken. Gezondheid staat nu nog nadrukkelijker bovenaan ieders prioriteitenlijst.
Onze uitdaging zit hem in een andere hoek.
Nieuwe uitdaging
In onze ontwerpen willen we mensen samenbrengen en elkaar laten ontmoeten. Mensen groeien door persoonlijk contact, ontspannen door aanraking, er komt zelfs endorfine vrij. Dit bevordert het welzijn, ons doel van een ontwerp. Nu moeten we rekening houden met afstand in de anderhalvemetermaatschappij. Dat voelt heel onnatuurlijk. De uitdaging is om organisch het natuurlijke contact te stimuleren zonder lompe afscheidingen, zoals tapestrips op de vloer en perspex platen in de ruimte, en dat over 1,5 meter.
Hospitality
Als straks de horeca weer open mag hoe gaat het dan in zijn werk? De 1,5 meter afstand zal voorlopig toch blijven gehandhaafd. Levert dat pertinent minder zitplaatsen op? Zonder enorme prijsverhogingen geldt nog steeds; minder zitplaatsen is minder omzet. Wordt er nog bediend aan tafel? Hoe gaan de looplijnen worden in de nieuwe situatie? Allemaal vraagstukken waar creatief op ingespeeld kan worden. Kan het ook anders? Kan het misschien een flexibele indeling worden? Gaan we de hoogte in en werken we met meerdere levels? Kun je nog een intiem gesprek voeren over de bekende afstand? Daar houden we in een interieurontwerp ook rekening mee.
Een voorbeeld van een multilevel indeling – Bar Botanique
Werkvloer
En hoe zit dat straks op kantoor? Hoe ziet het veranderde werkklimaat eruit? Bureaus kunnen met gemak coronaproof opgesteld worden, maar hoe werkt dat met het halen van koffie, de wekelijkse teammeetings en een broodje halen en eten in de kantine? Krijgen medewerkers een schema voor koffiehalen, lunchen en naar de wc gaan om elkaar meer te ontlopen? “Ja, houdt het maar even op meneer, u bent over 20 minuten aan de beurt.”
Met een goed ontwerp kun je mensen zonder dat ze het door hebben ‘sturen’ om bepaalde lijnen te volgen. Door bijvoorbeeld te werken met verschillende soorten vloerbekleding, ‘obstakels’ in een ruimte te plaatsen en natuurlijke afscheidingen te maken.
Een voorbeeld van natuurlijke afscheiding op hoofdkantoor van digitale animatie studio Squint/Opera – Melbourne (Australië)
Een veilig thuis
Hoe kun je thuis mensen ‘veilig’ ontvangen zonder tape-strepen om de 1,5 meter op de vloer te plakken. Hier zijn organische oplossingen voor door rekening te houden met bijvoorbeeld eettafel afmetingen en zithoek elementen zo te positioneren dat die afstand op een natuurlijke wijze gehandhaafd wordt. Ontstaan er ‘gaten’ in je interieur vul die dan op met een praktisch bijzettafeltje, of een mooie plant. Als jij weet wat de veilige afstand is tussen jou en je gast, is dat een stuk meer ontspannen.
Maar misschien is het ook nog te vroeg om na te denken over hoe de afstand gevoelsmatig overbrugd moet gaan worden. Het onderzoek naar Covid-19 is nog steeds in volle gang. Wie weet is er binnenkort wel een vaccin en kunnen de free hugs weer uitgedeeld worden. I hope so. Maar dat we niet meer op oude voet verder kunnen voor de natuur en daarmee onze gezondheid is wel duidelijk.