In balans zijn…

door Janneke Smulders / 5 april 2020

Ik kan me nog herinneren toen ik in het bedrijfsleven werkzaam was als designer en ik de hele dag tussen 4 muren moest werken – soms zelfs zónder direct daglicht – ik naar buiten staarde, over het water tuurde en een enorme drang voelde om daar te zijn. Ik voelde de aantrekkingskracht van de natuur.

Pas jaren later, toen ik allerlei vage klachten kreeg, werd die aantrekkingskracht nog veel groter. Ik besefte me dat ik me veel beter voelde als ik over de dijk wandelde en het kabbelende water hoorde, of de geuren van het bos opsnoof. Ik herstelde.

In de natuur heerst balans. Een natuurlijke flow die gewoon bestaat. En wij zijn ook onderdeel van die natuur. Eigenlijk helemaal niet gemaakt om de hele dag tussen beton en rechte hoeken te leven.

Winston Churchill zei eens: “We shape our buildings, thereafter they shape us.”

Dan kunnen die gebouwen dus maar beter aansluiten op de intuïtieve behoefte van de mens; nl de natuur! Maar de laatste honderd jaar leven wij in een kunstmatige omgeving ontworpen met aandacht voor kosten en efficiëntie en zijn we dus steeds verder van onze natuurlijke aard afgedreven.

Biophilic design

Ik besloot – samen met mijn compagnon Laura – het roer om te gooien en onze twee passies; natuur en design te combineren in de vorm van een interieurontwerpbureau dat zich richt op duurzaamheid en biophilic design. Biophilic design is een visie op ontwerpen voor interieur en exterieur waarmee je het contact tussen de mens en de natuur versterkt. Het benut de gezondheidsvoordelen van die biologische band. Een interieur is meer dan alleen een ‘mooi’ plaatje. Het gaat om de mens(en) in de omgeving. Die wil je zo optimaal mogelijk laten functioneren en voelen. De gezondheid in body & mind stimuleren.

Maar hoe doe je dat dan?

Door het opnemen van natuurlijke elementen in het interieur. Wat veel meer is dan een plantje neerzetten. Het ritme van de natuur nabootsen, groene- of waterwanden, natuurlijk licht, planten, natuurlijke texturen en materialen en verre zichtlijnen met uitzicht op de natuur dragen allemaal bij aan een positief effect.

Biophilic design in het interieur maakt gebruik van:

  1. Directe verbindingen met natuur:
    Multi-sensorisch toegepast, meerdere zintuigen worden geprikkeld.
  2. Natuurlijke analogen:
    Het nabootsen van de natuur in bijvoorbeeld ritme, kleur en vorm.
  3. Natuur van de ruimte:
    Het gebruik van onder andere verre zichtlijnen, beschermde plekken en verrassingen in de ruimte

In de volgende blogs gaan we dieper in op deze design principes. Hoe pas je dat toe in je interieurontwerp? En hoe benut je dan die gezondheidsvoordelen?