Gezondheid op de werkvloer
Als je online zoekt naar ‘gezondheid op de werkvloer’ kom je al snel uit bij vitaliteitsprogramma’s of duurzame inzetbaarheid. Inhoudelijk zien de programma’s hiervoor er vergelijkbaar uit. Er wordt aandacht besteed aan het fysiek en mentale welzijn van medewerkers. Ook aan de fysieke werkplek. En in dat laatste onderwerp mis ik een essentieel onderdeel.
Project uitbreiding kantoor van Nature.House (Natuurhuisje.nl). In opdracht van en in samenwerking met Studio Lime.
Nu gaan de tips voor een verbetering van de fysieke werkplek over ergonomie, gezonde lucht, genoeg daglicht, zelfs heb ik de tip voor een plantje op je bureau al voorbij zien komen. Allemaal goede tips natuurlijk maar hoe zit het met de rest van je fysieke werkplek? Waar kijk je op uit? hoe is het geluid? Hoe zijn de looplijnen? Wat gebeurt er achter je rug? Hoe is de geur? Welke materialen worden gebruikt? Allemaal wezenlijke zaken die je welzijn beïnvloeden.
Hieronder een aantal punten die onderbouwen waarom het interieur een essentieel onderdeel is van gezondheid op de werkvloer en onderdeel moet worden van vitaliteitsprogramma’s en duurzame inzetbaarheid.
Toxische stoffen
Zonder dat je het misschien weet worden in het interieur materialen en producten gebruikt die vluchtige organische stoffen uitstoten. Vluchtige organische stoffen (VOS) komen vrij bij verdamping van aardolieproducten en andere organische stoffen en bij onvolledige verbranding. Voorbeelden zijn benzine, verf, inkten, lijmen, oplos- en schoonmaakmiddelen (reinigingsmiddelen), boenwas, cosmetica en nagellakremover. Bij langdurige blootstelling kan permanente gezondheidsschade ontstaan. Het kan leiden tot versnelde veroudering van de hersenfuncties.
Veel gebruikte materialen die vluchtige organische stoffen kunnen uitstoten zijn: polyester meubelbekleding, gordijnen, tapijten, PVC vloeren, verven, coatings, verlijmde meubels, verlijmd plaatmateriaal zoals MDF.
Gebruik je VOS-vrije producten en materialen bevordert een gezond binnenklimaat.
Planten in het interieur
Werken in een groene oase heeft zijn voordelen: het brengt vocht in de lucht, planten kunnen de lucht reinigen en creëren een fijne omgeving. Wageningen University & Research voerde onderzoek uit op drie locaties, waar een controle- en interventieruimte zijn vergeleken. Dat gaf opvallende resultaten: na het neerzetten en ophangen van planten verbeterde de relatieve luchtvochtigheid met gemiddeld vijf procentpunt; in de winter zelfs met zeventien procentpunt. Mensen beoordelen de werkplek als aantrekkelijker. De gemoedstoestand van medewerkers is na de beplanting positiever en ze zijn positiever over hun eigen functioneren. Medewerkers melden zich minder vaak ziek – de daling bedraagt twintig procentpunt – en de herstelbehoefte van mensen is onverwacht hoger na beplanten.
Project ‘hybride werken’ bij de Gemeente Nijmegen. Foto: Chiela
Licht
Daglicht is essentieel voor een goed functionerend bioritme (circadiaan ritme). Het bioritme zorgt voor je slaap-waakritme of slaapcyclus. Te weinig daglicht kan leiden tot slaperigheid overdag en niet goed slapen ’s nachts, met alle stress, ziektes en aandoeningen van dien.
Nu is het niet altijd mogelijk om alle werkplekken in het daglicht te plaatsen. In het interieurontwerp kun je wel maximaal gebruik maken van daglicht, door bijvoorbeeld rekening hiermee te houden in de plattegrond opstelling. Het daglicht verder brengen met reflecterende materialen. Daglicht simuleren middels verlichting of andere creatieve oplossingen.
Het circadiaan ritme van de mens
Natuurlijke elementen tegen stress op de werkvloer
Er is onderzoek gedaan naar welke elementen in de werkomgeving een heilzame invloeden hebben. De belangrijkste bevinding tot nu toe is dat natuurlijke omgevingen als rustgevender worden ervaren dan niet-natuurlijke omgevingen en dat contact met de natuur ook écht leidt tot sneller en meer compleet herstel van stress.
Wat maakt de natuur nou zo ontspannend voor de mens? In de natuur komen elementen voor die de aandacht vragen zonder dat ze zich aan ons opdringen, zoals het tikken van de regen, de zachtheid van mos, het patroon in de nerf van een blad. Dat zijn allemaal aspecten waar je je aandacht vanzelf op richt, maar die je geest niet belasten. Door dit principe (Attention restoration theory) te vertalen naar het interieur kun je een herstellende plek maken van een werkomgeving.
De ontwerptechniek die dit omarmt heet biophilic design. Hiermee haal je de natuur naar binnen op vele verschillende manieren. Het bevat onder andere het gebruik van natuurlijke materialen, uitzicht, daglicht, natuurlijke ventilatie, geurbeleving, patronen, afbeeldingen van natuur en planten. Dit leidt tot grofweg drie vormen van herstel: fysiologisch herstel (stressverlaging), affectief herstel (positieve emoties) en cognitief herstel (aandacht).
Wil je meer weten over hoe de fysieke werkomgeving bijdraagt aan de gezondheid op de werkvloer?
Bel, mail of app ons! info@moodo.nl – 0642233459
Wij informeren je heel graag hierover.