Waarom je beter werkt, woont, leert en herstelt in een omgeving met biophilic design

31 maart 2020

Biophilic design versterkt het contact tussen de mens en de natuur. Het benut de gezondheidsvoordelen van die biologische band.
Dat klinkt fantastisch! Maar hoe pas je dat toe in een interieurontwerp? Hoe benut je dan die gezondheidsvoordelen? Word je er echt gezonder van? En wat betekent het voor je huis, het bedrijfsleven, de gezondheidszorg en het onderwijs?

Nog voor wij Moodo startten voerden we inspiratie gesprekken met mensen uit ons, toen nog toekomstige, werkveld. Zo spraken we met een bevriende architect, pionier op het gebied van biobased bouwen. Hij vertelde ons over biophilic design. Wauw!! Er bleek een woord te zijn voor onze visie op ontwerpen en nog onderbouwd met neurowetenschappelijk onderzoek ook. Hoe gaaf!

Een esthetisch interieur puur voor het plaatje, is mooi om naar te kijken, maar heeft weinig diepgang. We willen met onze interieurs écht iets bijdragen aan het welzijn van de gebruiker. Het gaat om de mens(en) in de omgeving. Die willen we zo optimaal mogelijk laten voelen en functioneren. De gezondheid in body & mind stimuleren. Dat kan met biophilic design.

We merken dat de term biophilic design steeds vaker opduikt en zien ook dat het nog niet altijd even duidelijk is. Wat houdt het nou precies in? In ieder geval meer dan een plantenwandje toevoegen. In deze blog vertellen we over het ontstaan en de voordelen van biophilic design. In volgende blogs gaan we in op de praktische aanpak van werken volgens dit principe.

Waar komt biophilic design vandaan?

De term ‘biofilie’ werd al eerste bedacht door sociaal psycholoog Eric Fromm (1964) en in de jaren 80 wijd verspreid door bioloog en milieutheoreticus Edward Wilson. Biofilie beschrijft de aangeboren verbinding van de mensheid met de natuurlijke wereld. Bijna de hele geschiedenis van de mens speelt zich af in de natuur. We zijn gevormd door het ontdekken en verkennen van de natuur. Door het instinctief reageren op prikkels uit de natuurlijke omgeving. Deze intuïtieve reacties zitten diep in onze aard. Pas de laatste 100-en jaren zijn we het contact met de natuur verloren.

Nu leven wij in een kunstmatige omgeving waarin we weinig rekening hoeven te houden met natuurlijke invloeden. Hierdoor zijn we steeds verder van onze natuurlijke aard afgedreven. We zitten gemiddeld 20 uur per dag binnen!

Shockerende, maar prachtige video van theindoorgeneration.com door Velux

Stephen Kellert, borduurt voort op deze theorie en creëert een raamwerk voor toepassing in de gebouwde omgeving. Hiermee speelt hij in op de aangeboren innerlijke intuïtie. Het brengt de mens weer meer in contact met de natuur en dat levert diverse voordelen op.

De voordelen van biophilic design

Er zijn vele wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar biophilic design en de voordelen voor het welzijn van de mens. Een biofiele omgeving zorgt voor daling van bloeddruk, hartslag en stresshormoon en bevordering van concentratie, productiviteit en creativiteit.

Een biofiele inrichting thuis is een geweldige manier om nog meer tot rust te komen.

Een biofiele omgeving, verlaging van bloeddruk, hartslag en stresshormoon en bevorderen van concentratie, productiviteit en creativiteit.

Foto: Pioneer industries

biophilic home

De voordelen voor de bedrijfswereld

Het is inmiddels algemeen bekend dat de grootste kostenpost van organisaties personeelskosten zijn. Door het toepassen van biophilic design in de kantooromgeving kun je aanzienlijk op deze kosten besparen.

Dagelijkse blootstelling aan de natuur is een van de belangrijkste factoren in de kwaliteit van een werkomgeving. Werknemers zijn meer tevreden en blijven langer op hun plek werken. Hierdoor wordt de kostenposten voor verzuim, werving, extra personeel en ondersteuning lager.

Grote bedrijven, zoals Google, Amazon en Etsy hebben al prachtige biofiele ingerichte kantoren. Zij zijn zich bewust van de voordelen voor zowel hun werknemers als hun portemonnaie.

  • Algehele welzijn stijgt met 15%
  • Stijging van productiviteit met 6%
  • Stijging van creativiteit met 15%
  • Minder personeelsverloop
  • Ziekteverzuim daalt met 10%
biophilic home

Foto: Etsy Offices, NYC

Werkdruk en stress-levels kunnen verlaagd worden door elementen van biophilic design toe te passen in de werkomgeving.

De voordelen voor de gezondheidszorg

De natuur integreren in de zorgomgeving levert enorme positieve effecten op voor het welzijn van de patiënt. En wie zich goed voelt hersteld dan ook sneller. Er zijn vele tientallen studies die laten zien dat biophilic elementen, als bijvoorbeeld daglicht en uitzicht op de natuur, zorgen voor verbeterd emotioneel welzijn van patiënten. Beter ten opzichte van het steriele en functionele ontwerp van de gemiddelde zorginstelling.

  • Sneller herstel van patiënten
  • Het ziekenhuisverblijf verkort met 8,5%
  • Tot wel 20% minder medicijngebruik
  • Minder behoefte aan aandacht van personeel
  • Sneller stabilisatie van de bloeddruk
  • Vermindering van angsten en verbeterd emotioneel welzijn

Patiënten die aan het herstellen zijn van een operatie met uitzicht op groen ten opzichte van uitzicht op een stenen muur kunnen gemiddeld eerder naar huis.

Foto: Parsley Health – Los Angeles

Biophilic gezondsheidscentrum in Los Angeles

De voordelen voor het onderwijs

Met biophilic design stimuleer je instinctieve reacties, zo kunnen leerlingen/ studenten optimaal leren en ontwikkelen. Wanneer de natuur geïntegreerd wordt in de onderwijsomgeving, levert dit enorme positieve effecten op voor de gesteldheid, de concentratie en het leervermogen. Je kunt de biophilic principes beschouwen als een eenvoudig middel om de prestaties van leerlingen/ studenten en het welzijn van de werknemers te verbeteren.

  • 96% van alle kinderen verkiezen natuur en een buitenlocatie, boven een binnen locatie
  • Contact met de natuur vergroot de aandacht en het concentratievermogen
  • De leercapaciteit verhoogt met 20 tot 25%
  • Hogere testscores van 5 tot 15%
  • Minder personeelsverloop en ziekteverzuim onder leerkrachten
  • Natuurlijke materialen en planten maken een leeromgeving visueel en tactiel wat kinderen activeert en uitdaagt
biophilic onderwijs leeromgeving

Foto: Altro – Edinburgh

Contact met de natuur vergroot de aandacht en het concentratievermogen

Kortom overal waar je biophilic design toepast doet het wat met het welzijn van de mens. Ook in sectoren die nog niet genoemd zijn, zoals:

  • Retail: een klant is bereid tot wel 25% meer te betalen
  • Recreatie: gasten betalen 10-20% meer voor een verblijf in de natuur
  • Vastgoed: gezonde gebouwen hebben een hogere verkoopwaarde

Met het toevoegen van zoveel mogelijk biofiele elementen in een interieur, verbeter je het welzijn van de mensen die zich in de ruimte bevinden. En dat is waar wij naar streven. We kijken niet alleen naar de esthetiek van een ruimte, maar willen een plek creëren die ontspant, samenzijn bevordert, inspireert, activeert en focus biedt.

Inspiratiebronnen voor deze tekst zijn: Terrapin Bright Green, Stephen Kellert, Orga Architect, Velux, Wikipedia.
Alle cijfers gebruikt in deze tekst
komen uit onderzoek van onder andere het onderzoeksbureau Terrapin Bright Green uit New York en Interface.

Wil je meer weten hierover, neem dan contact met ons op.